Anders kijken naar kunst

Aan de hand van zijn essay 'Kijken naar Kunst' houdt Stef van Breugel met enige regelmaat lezingen over dit onderwerp. Hij gaf er acht in totaal. Zowel in Museum Hilversum als in zijn Living Gallery en op andere plekken. Hij bereidt momenteel een vervolg voor op dit essay.

"Gefascineerd door Mark Rothko"

Op dinsdag 4 november a.s. geeft Stef van Breugel een besloten lezing aan de Rotary Utrecht-West over zijn fascinatie voor het werk van Mark Rothko. Hij herhaalt zij lezing op 27 december, 10 en 11 januari, 7 en 28 februari in Museum Hilversum. 

In 1985 in het Museum of Modern Art in New York ontdekte Stef van Breugel meer dan 28 jaar geleden de werken van Rothko. Via zijn werk leerde hij de emotie van kunst kennen. "Ik zag er de emotie van mijn eigen leven in terug en wist mij overweldigd door het drama dat in zijn werk besloten lag". Hij was gegrepen door de allesomvattende kleuren van zijn werk. "Ik had niet eerder van hem gehoord en wist niets van hem, maar werd desondanks overdonderd. Wat Rothko maakte was een transformatie van mijn hart". Over de invloed van Mark Rothko op zijn verbinding met kunst schreef  Stef van Breugel het essay 'Rothko als vertrekpunt'.

"Het Vermoeden"

Op zondag 25 mei is Stef van Breugel te gast bij Annemiek Schrijver. In het IKON tv-programma "Het Vermoeden" vertelt Stef over kunst, geloven en zijn ontmoeting met het werk van Mark Rothko.

25 mei, 11.30 uur, Nederland 2.

25/05/2014

De erfenis van Jan Hoet

Op dinsdag 13 mei a.s. geeft Stef van Breugel een besloten lezing aan de Rotary Utrecht-West genaamd "De erfenis van Jan Hoet".

De eerder dit jaar overleden Gentse Kunstpaus genoot  internationale bekendheid als 'vader' van het Gentse museum voor hedendaagse kunst S.M.A.K. en als curator van spraakmakende tentoonstellingen zoals de Chambres d'Amis (1986), de Documenta Kassel en Over the Edges in Gent zelf.

In 1992 was hij curator van Documenta IX in Kassel. Van 2003 tot 2008 was hij artistiek leider van het MARTa-museum in het Duitse Herford.

Jan Hoet was een gedreven conservator en een kleurrijke vogel zoals er in de Vlaamse museumwereld maar één rondvloog. Hoet had een subliem oog voor nieuw talent. Hij ontdekte Luc Tuymans en Lawrence Carrell.

Veel van de in 1986 in het project Chambres d’Amis getoonde kunstenaars zijn de jaren daarna spraakmakend gebleken.

Hij was een ambassadeur van de Vlaamse kunst in de hele wereld, maar bleef een Gentenaar in hart en nieren. Een groot deel van de inwoners kende hij persoonlijk.

13/05/2014

"Felix van Breugel presenteert!"

Stef van Breugel sprak bij de opening van de tentoonstelling "Felix van Breugel presenteert!" op 14 december jl. over de beeldende kunst van zijn broer en zijn toegenomen waardering. Het beeld "Die gedanken sind frei"  werd door Stef een doorbraak genoemd waardoor zijn vroegere werk als vanzelf op zijn plaats viel.

Meer informatie over het werk van Felix van Breugel: http://felixvanbreugel.nl/

14/12/2013

Kunst en Carnaval

Voor het Utrechtse Vrouwendomein hield Stef van Breugel in zijn living gallery op 3 februari 2017 een lezing over de relatie tussen kunst en carnaval. Aan de hand van werk van Picasso, Pieter Brueghel, Goya, Ensor en anderen lichtte hij toe hoe vastenavond een inspiratiebron voor schilderes over de zonde in het dagelijks leven, de angst voor het eindoordeel en het vermaak in het dagelijks leven.

02/03/2017

Ontwikkelingen in de fotografie

De fotografie volgt als discipline op de schilderkunst maar heeft de manier waarop kunstenaars kijken en schilderen sterk beinvloedt. Denk maar aan Gerhard Richter, Luc Tuymans, Marlene Dumas. Beide, schilderkunst en fotografie vernieuwen zich tegelijkertijd en dat maakt het vergelijk en de opeenvolging interessant.

20/05/2016

Van Mondriaan naar Toon Verhoef

Het is misschien een vreemde titel: van Mondriaan naar Toon Verhoef. Van Breugel schets in deze lezing die hij al meerdere keren gaf hoe mondriaan zeg maar de abstarcte kunst uitvond en wie zijn navolgers zijn. Hij laat onder andere door werk van Verhoef te zien hoe in de abstracte kunst het schilderen zelf voorop staat, onder verwijzing naar bijvoorbeeld het werk van McCullen en eigenlijk geen houvast meer biedt anders dan dat inzicht.

21/09/2016

Lezing "Grenzen van organisaties"

Op 25 mei a.s. organiseert de design studio Stordes  een ééndaagse tentoonstelling met 350 tekeningen van Hein Duijnstee.  Stef van Breugel zal op deze dag een lezing houden over de grenzen van organisaties naar aanleiding van de tekeningen.
Indien u hierbij aanwezig wilt zijn bent u van harte welkom in Silverijn, Plompetorengracht 3 te Utrecht tussen 14.00 en 18.00 uur. De lezing door Stef is om 15.30 uur.  
Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar: www.stordes.com

01/05/2013

"De kracht van Kunst"

Stef van Breugel hield op 10 april jl. voor de ondernemersvrienden van Museum Speelklok een lezing met als titel: “De kracht van Kunst”.
Aan de hand van werk van Mark Rothko, Jean-Michel Basquiat,  Daan Roosegaarde, Tracey Emin en Marlène Dumas vertelde hij over de signaal-, verbeeldings- en scheppingskracht van de hedendaagse kunst.
Op verzoek van Speelklok directeur Vera Carosso denkt Stef na over de rol van de collectie van haar museum bij visie en innovatieontwikkeling. 

10/04/2013

Erik Oldenhof in de GasUnie Groningen

Op 7 december 2015 introduceerde Stef van Breugel het werk van Erik Oldenhof, met wie hij een solo-expositie in de living gallery organiseerde. Het werk van Oldenhof mag je situeren als minimalistisch. Het is verwant aan het werk van kunstenaars uit de Nul-Beweging. Met grote toewijding, discipline en doorzetting verkent hij het canvas als een vlak dat ruimte zoekt en krijgt.

07/12/2015